Датският премиер е под атака за приет подарък

14:29, 01 фев 18 / Свят 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Дания се разраства скандал около премиера на страната Ларс Расмусен заради подарък, който е взел от свой познат бизнесмен. По датските закони това може да бъде прието като подкуп. 

БГНЕ цитира вестник "Юландс-постен“ според когото бивш датски държавен служител, чието име не се съобщава, е подал жалба в полицията срещу премиера по чл. 144 от Наказателния кодекс, който предвижда затвор или голяма глоба за получаване на подкуп от длъжностно лице. 

Съобщава се, че през 2014 г. Расмусен, който все още е бил депутат в парламента, е получил покана да прекара отпуската си във вилата на Йон-Анкер Ларсен. Расмусен се възползва от тази възможност едва през 2016 г., когато вече е заемал поста премиер за втори път в политическата си кариера. Стойността на почивката му била оценена на 10 000 датски крони или 1 700 долара. 

Според правни експерти от Университета в Копенхаген такъв подарък спокойно влиза в определението за подкуп, даже и ако дарителят не е получил никаква услуга или облага в замяна. Самият Расмусен отрича да е прекрачвал закона. 

На пресконференция той заяви, че е имал прав да приеме такъв подарък в качеството си на депутат, а още повече и по случай своя юбилей. „В този момент, аз не бях премиер и не съм могъл да зная, че отново ще заема този пост“, каза той.

По-интересното е, че датският премиер дори не е бил близък приятел с бизнесмена от когото приел подаръка. Двамата са се запознали през 2014 г. Ларсен обаче е член на неголяма група състоятелни датски бизнесмени, специализирали се в риболовния отрасъл и наричани „крале на квотите“. 

Именно техните кораби получават значителна част от всички квоти, разпределени за промишлен риболов в страната. Въпросът за разпределянето на квотите и ролята на едрия бизнес във вземането на тези решения е доста болезнен за датската политика. Мнозина обвиняват Расмусен, че не прави достатъчно, за да ограничи влиянието на „кралете“ върху този отрасъл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама