Старт на Европредседателството ни с тържествен концерт в Брюксел (СНИМКИ)

22:55, 01 фев 18 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„България извървя труден, много тежък път до Брюксел, но мисля, че всеки българин е щастлив, че не само сме в Европейския съюз, но и председателстваме Съвета на ЕС”. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна при официалното откриване в Брюксел на Българското председателство на Съвета на ЕС. На тържествения концерт присъства и президентът Румен Радев.

Пред аудиторията в Центъра за изящни изкуства „БОЗАР“ Борисов каза, че Българското председателство е важно не само за българския народ и за хората от Балканите, а и за цяла Европа.

Борисов посочи, че сме готови да се обърнем към предизвикателствата пред ЕС, а обединени, това ще ни даде сила – каквото е и мотото на страната ни и на Председателството. „Нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух и тъкмо той е най-солидната основа на дома ни”. заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава изтъкна, че Обединена Европа е гарант за мира и прогреса, а културното наследство прави континента уникален. 

"Ние се гордеем да ви представим нашите най-красиви гласове", каза в словото си министър Лиляна Павлова. Тя отправи специални благодарности към българското явление на световната оперна сцена - сопраното Соня Йончева.

„Говорим много различни езици, но не се нуждаем от превод за нашата обща култура. Историята на България е над 1300 години и ние сме единствената страна в Европа, която не е променила името си от основаването си. Вероятно знаете, че страната ни може да бъде класирана на трето място в света след Италия и Гърция по отношение на своето археологическо наследство“, каза още Павлова.

Сред гостите на спектакъла са вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите за българското председателство и на културата Лиляна Павлова и Боил Банов, представители на дипломатическия корпус и на водещите институции в Брюксел, чуждестранни и български културни дейци.

Химнът на България и „Одата на радостта” вдигнаха на крака публиката в зала „БОЗАР”. И двамата първи отстъпиха сцената на Софийската филхармония, сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов.

Преди концерта в лекцията си „Нова роля на Балканите - решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията" Бойко Борисов каза, че България плаща за действията на големите играчи на световната сцена, предаде БНР.

Премиерът заяви, че още днес трябва да се даде перспективата за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз: „Трябва да дадем перспектива на всички. Не може да оставим „черна дупка“ Косово или „черна дупка“ Албания, или Сърбия, или когото и да било. Това означава, че като цяло нямаме стабилност на Балканите”.

Борисов каза още, че „провалът ни във външната политика, допускането на геостратегическите играчи в света да защитават или да обслужват своите интереси – всичко на практика се обърна и дойде като проблем в Европа. Знам, че това не е модерно, знам, че това е рисковано да се говори, но това са истините и до този момент никой не е могъл и да ме обори”.

По отношение на приемането на България в Шенген Борисов каза: „Тук има и една голяма несправедливост. Най-добре пазената граница, питам в едната държава толкова милиарди се изляха, и на практика ефектът е много малък. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама