Шлем за виртуална реалност влиза в хирургията

10:20, 07 фев 18 / Любопитно 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шлем за виртуална реалност може не само да зарадва геймърите, а и да намери широко приложение в хирургията, съобщи "Файненшъл експрес".

Системата му позволява да се гледа през органите и тъканите, което значително ще увеличи броя на операциите с успешен край.

Екип от лондонския Имперски колеж проучи как хирурзите могат да използват устройството по време на операция на долните крайници. Експертите използваха шлема "ХолоЛенс" на компанията "Майкрософт". Той пренася човека, който си го е поставил, във виртуална реалност, в която може да взаимодейства с холограми или компютърно генерирани обекти. Учените добавиха като отделен слой изображения от резултатите от компютърната томография на крака на пациента, включително разположението на костите и главните кръвоносни съдове. Така на практика хирургът "виждаше" какво става вътре в крайника.

Изображенията от образната диагностика бяха разделени на кости, мускули, мастни тъкани и кръвоносни съдове и бяха качени в софтуер, предназначен за шлема за виртуална реалност. В резултат се получи 3D изображение на крака. Хирурзите могат да боравят с образите от виртуалната реалност на шлема чрез жестове с ръка, така че да направят всякакви фини корекции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама