Полският президент подписа закона за Холокоста

08:30, 07 фев 18 / Свят 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Анджей Дуда подписа днес текста, който предвижда глоби и затвор до четири години за лица, направили публични изявления, обвиняващи Полша като нация за престъпленията, извършени от нацистка Германия по време на Холокоста, съобщи БТА. 

Все пак преди това Дуда съобщи, че планира да поиска от Конституционния съд да оцени закона, отваряйки вратичка за възможността текстът да бъде променен. 

Според полския президент може би ще е невъзможно да бъде наказан който и да било по силата на новия закон, забраняващ някои твърдения за Холокоста, особено ако са направени в чужбина.

Снощи, на среща с поляци, спасили евреи по време на Холокоста, Дуда подчерта, че "целта не е да бъде наказан някой". "В смисъл на наказание, това може да се окаже нереалистично, особено ако изявленията бъдат направени извън Полша. Законът е сигнал, че полската държава вижда проблем, който ни вреди", каза полският президент.

Държавният департамент изрази разочарованието на САЩ. Според Вашингтон законът представлява посегателство срещу свободата на словото и академичния дебат. 

Разбираме, че този закон ще бъде подложен на оценка от Конституционния съд на Полша, но ние смятаме, че откритото дискутиране на идеи, научните изследвания и образованието, са най-добрите средства за контриране на фалшивите твърдения, се казва в изявлението на Държавния департамент. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама