Македония преименува магистрала и летище

08:50, 07 фев 18 / Свят 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Македония Зоран Заев съобщи, че магистралата, свързваща страната му с Гърция, ще се казва вече "Приятелство", а летището в Скопие, което досега се наричаше „Александър Македонски“, става „Международно летище Скопие“.

По думите на Заев тази стъпка на македонското правителство подчертава готовността на страната за изграждане на добросъседски отношения с Гърция. Македонският премиер обеща да преименува магистралата и летището по време на среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас в Давос и в замяна на отстъпки и от страна на Атина по спорния въпрос с името на Македония.

„Подготвени сме за име с географски показател“, заяви премиерът на Македония Зоран Заев след изявлението на гръцкия външен министър Никос Коцияс, който поиска от македонското правителство да съобщи публично кое прилагателно предпочита за новото име.

„Искам преговорният процес да успее, ние сме подготвени за географски показател и тук ще спра, защото знам, че това е чувствителен въпрос. Да дадем шанс за успех на преговорния процес. Нашата позиция е публична, вижданията ни са публични и се надявам, че ще намерим решение“, заяви Заев.

Той добави, че е оптимист, че през следващите шест месеца може да се намери решение и да се затвори десетилетният спор с Гърция.

„Следим настроенията в Гърция и реакциите у дома. Аз съм оптимист. Трябва да има решение. Няма да бъде лесно, но е възможно. Ако се съобразяваме с южната ни съседка и тя с нас, убеден съм, че ще намерим взаимоизгодно решение“, подчерта още македонският премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама