Меркел успя да договори кабинета

12:45, 07 фев 18 / Свят 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След близо 24 часа финални преговори консервативният блок (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел и ГДСП на Мартин Шулц са постигнали споразумение, съобщи немското списание "Шпигел". Според източници на изданието преговарящите са договорили и министерските постове.

Най-голямата изненада е, че социалдемократите ще получат Министерството на финансите. Мартин Шулц пък най-вероятно ще бъде новият външен министър на Германия, съобщава "Ди Велт".

Телевизия А Ер Де, сп. "Шпигел", в. "Билд" съобщават, че има коалиционен договор и че последните разногласия са били преодолени. Те се отнасяха за разпределението на министерските постове, реформата на здравеопазването и въпроса за срочните трудови договори. Съгласие по последните две точки обаче не е постигнато.

ДПА съобщи, като се позова на информиран източник, че ГСДП получава министерствата на външните работи и на труда и социалните грижи. Тя имаше тези ведомства и в досегашното правителство. 

Християндемократическият съюз получава министерствата на икономиката и на отбраната, допълва Ройтерс.

Християнсоциалният съюз получава министерството на вътрешните работи, а неговият партиен лидер Хорст Зеехофер, който заемаше твърда линия по въпроса за имиграцията, ще бъде новият вътрешен министър на Германия.

Очаква се до края на деня или утре сутринта коалиционният договор да бъде представен пред обществеността. Пред сформирането на правителство има още една последна пречка - той трябва да бъде одобрен на референдум от 463 723-те членове на ГСДП, което се очаква да стане през първия уикенд на март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама