Първите съвременни британци са били с тъмни до черни кожи

16:25, 07 фев 18 / Свят 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първите съвременни британци, живели на Острова преди около 10 000 години, са имали "тъмни до черни" кожи. Това показа ДНК анализ на най-стария цялостно запазен скелет, откриван във Великобритания.

Останките, известни като Чедърмен, са открити преди повече от век в пещера в Съмърсет. Той е живял по времето когато първите заселници са преминали на Острова от континентална Европа в края на последната Ледникова ера. 

Оказва се, че прародителят на всички британци е къдрав, с много тъмна кожа и сини очи, съобщиха световните агенции. Необичайните резултати идват след продължително ДНК изследване на скелет, открит в пещера във Великобритания. 

При първата реконструкция на лицето на т.нар. „Чедърмен” той е бил с черна коса, много по-бяла кожа и кафяви очи. Това обаче се оказва заблуда. Благодарение на изключително добре запазеното му ДНК учените във Великобритания установили, че всъщност той е бил доста мургав – почти чернокож и с много сини очи.

Генетичният материал е бил взет чрез отвор в черепа, от който е било извлечено малко количество костен прах. Самият скелет е бил открит в пещера, в която температурата се е задържала на постоянни нива, а въздухът е бил студен и сух, което е позволило ДНК-то да се запази в толкова добро състояние.

Според данните „Чедърмен” е бил част от ловци-събирачи, дошли от Близкия Изток и мигрирали към Северна Европа в края на последната ледникова епоха.

В наши дни около 10% от цялото британско население носи чертите на тези свои прародители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама