Гърция въвежда данък турист, готвят нови санкции срещу шофьорите в Атина

08:50, 12 фев 18 / Свят 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почивката в Гърция ще излиза по-скъпо от догодина, когато там се въвежда нов данък, наречен “такса престой”. Тя ще се прилага върху хотели и квартири, което ще оскъпи цената на нощувките, съобщи "24 часа".

В същото време властите в Атина готвят и нови сурови санкции за шофьорите. Солени глоби и отнемане на книжка заплашват водачи, които хвърлят фаса си извън колата, говорят по телефона или карат в аварийната лента, съобщи гръцкият в. “Катимерини”.

Новият туристически данък се възприема като абсурден удар върху туризма - един от малкото сектори на гръцката икономика, който устоява на кризата. Таксата за туристически престой ще се изчислява като фиксирана сума на ден и на стая и ще бъде определяна в зависимост от типа настаняване.

“Такса престой”, която влиза в сила от 1 януари 2018 г., ще се прилага върху хотели и квартири и ще бъде в размер между 0,50 евроцента и 4 евро на стая за нощ. Хотелите с една и две звезди ще плащат 0,50 евро, тризвездните - 1,50 евро, четиризвездните - 3 евро, а петзвездните ще се оскъпят с 4 евро на вечер.

Таксите за стаите и апартаментите под наем ще бъдат между 0,25 и 1 евро, съобщават местни медии. Новият данък ще бъде включен в общите разходи за престой и гостите няма да бъдат таксувани отделно.

Таксата е част от пакета мерки за справяне с финансовата криза, които правителството прие през май. Гръцката хотелиерска камара призова кабинета да оттегли мярката с мотива, че тя ще навреди дългосрочно на икономиката.

Гърция вече има най-високите данъчни ставки за туристически услуги в сравнение с други конкурентни средиземноморски страни. Според неотдавнашно проучване на 100 евро, които един четиризвезден хотел в Гърция получава от гостите, над 33 евро отиват за данъци. Турция прилага най-ниската ставка от 8%, Кипър - 9%, а в Италия и Испания данъкът за хотелските услуги е 10%.

В същото време Гърция предвижда нови строги санкции за шофьорите. В категория “високорисково поведение”, за която те се предвиждат, вече влизат говоренето по мобилен телефон при шофиране, изхвърлянето на цигара от автомобила, спирането на места за инвалиди, карането в аварийната лента, както и движение на тирове в бързата крайна лява лента.

Промените са част от новия Закон за движение по пътищата, внесен за гласуване от Министерството на транспорта. Заедно с високите глоби за тези нарушения, ще се отнемат и книжките на шофьорите и номерата на автомобилите. При първо нарушение - за два месеца, при второ - за четири, а при трето нарушение шофьорите
отиват на изпит. 

Новият закон ще увеличи ограниченията на скоростта и ще третира и велосипедистите, пише в. “Български новини”. Транспортният министър на Гърция Христос Спирдзис заяви, че по-високите санкции целят да се спре поведението на много шофьори, които “плащат глоби и продължават с нарушенията”. Друга промяна в новия закон е обвързване на размера на глобите за шофьорите с техния доход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама