Тече процедура по отнемане на лиценза на фирмата посредник по случая в Корнуол

08:30, 12 фев 18 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не сме получавали конкретни сигнали за случая с работниците, държани на сила във Великобритания. Фирмата посредник е проверявана. През 2016 г. са установени нарушения, заради които имаше основание за отнемане на лиценза. Това съобщи Дина Христова от "Главна инспекция по труда" пред БНТ.

Тримата заподозрени по случая в Корноул са пуснати, а информацията за българи сред работниците не се потвърждава, както беше в началото.

"Няма договор с чуждестранен работодател, в приемащата държава, което трябва да се изисква. Не са предоставяли трудови договори на лицата, които тръгват. Двете наказателни постановления са влезли в сила, отнет е лицензът, след обжалване лицензът обаче е възстановен. В момента отново тече процедура по отнемане на лиценза на фирмата посредник по случая в Корноул, обясни Дина Христова. Тя отбеляза, че е имало сигнали, че се взимат суми от лицата, които се изпращат на работа в чужбина.

"Не би трябвало фирмите, които ви изпращат в чужбина, да ви искат пари. Хората могат да претендират за права, предварително разписани в договора с фирмите, които ги изпращат в чужбина", обясни тя.

Христова отбеляза, че законодателството в ЕС е много единно: "Понякога при сигнали от чужбина ги изпращаме на колегите на място, за да направят проверки, понеже законодателството в Европа е единно и имаме случай на компенсирани работници по подобна схема с фирма посредник. Тази фирма е била регистрирана от европеец у нас".

Тя бе категорична, че много трябва да се внимава при сключване на договор с фирма посредник, за да може после да си искаме правата, ако са нарушени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама