Меркел иска по-млади министри в кабинета

15:15, 12 фев 18 / Свят 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел призова по-млади членове на нейната партия да заемат министерски постове в нейния нов кабинет.

Трябва да сме сигурни, че се обмислят не само хора над 60-те години, но и по-млади“, каза тя

канцлерът на Германия също така защити "болезнените" отстъпки, направени по отношение на социалдемократите, за да подпишат коалиционно споразумение. Сделката дойде след продължили месеци спорове в резултат на неубедителните резултати от изборите.

Все още обаче споразумението между консерватори и социалдемократи трябва да бъде одобрено от 460-те хиляди членове на СДП, като резултатът ще бъде ясен през март.

В петък лидерът на СДП Мартин Шулц се отказа от плановете си да бъде външен министър в новото правителство, заявявайки, че не иска дебат за неговата роля да застраши новата коалиция.

"Сега трябва да покажем, че можем да започнем с нов отбор", каза Меркел.

Християндемократическият съюз (ХДС) има да запълни шест министерски поста. Някои среди от консервативния блок ХДС/ХСС не са много доволни от това, че ключовият пост на финансовия министър отива при социалдемократите, поради безпокойство, че финансовата дисциплина на предишния министър Волфганг Шойбле може да отиде в историята.

Но Меркел се опитва да убеди своите критици в правилността на това решение. “Искам да кажа, че ние определихме политиките и финансовият министър не може просто да прави каквото му харесва“, каза тя

Социалдемократите са критични по отношение на наричаното от тях „принудителни строги ограничения“, наложени на страните от Южна Европа като Гърция от Волфганг Шойбле и казаха по време на предизборната кампания, че те ще стимулират инвестициите.

В неделя Олаф Шолц от социалдемократите, за когото се очаква да стане германски финансов министър, каза, че Германия не трябва да казва на другите европейски страни как да ръководят икономиките си и че са били направени грешки. Но Шолц също така каза, че СПД ще продължи балансираната бюджетна политика на Шойбле.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама