"Архитектурна разходка" с големия урбанист проф. Ян Геел във Варна

09:10, 26 фев 18 / Култура 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Семинар „Пешеходната среда в централните градски части“ започва от днес до 28 февруари във Варна с лектор - световноизвестният датски архитект и урбанист проф. арх. Ян Геел. Стартът ще бъде даден с „архитектурна“ разходка из историческата градска зона около Фестивалния комплекс, част от Гръцката махала. 

Стартът е в 15:30 ч. във фоайето на хотел „Черно море“, в тура с проф. Геел ще се включат архитекти, журналисти и студенти от Варненския свободен университет, който удостои Ян Геел с почетното звание „доктор хонорис кауза“ миналата година.

Арх. Ян Геел е автор на монографиите „Градове за хората“, „Живот между сградите“, „Нови градски пространства“, „Публични пространства – обществен живот“ и др. Неговите идеи за подобряване на градската среда са реализирани в Копенхаген, Стокхолм, Ротердам, Лондон, Сидни, Сан Франциско, Ню Йорк, Москва. 

В рамките на обучителния семинар „Пешеходната среда в централните градски части“ е предвидена презентация на заместник-кмета на община Варна за предстоящите проекти в града. В събитието са включени теми, свързани с планирането на пешеходната среда в градовете, директно наблюдение върху съществуващата ситуация в централната градска част на Варна. 

Проф. Ян Геел ще запознае участниците с добри практики и изследвания на потенциала за подобряване на пешеходната среда и ще представи средствата за анализ на градските пространства. Форумът има за цел да синтезира конкретни проектни решения за естетизация на градската среда чрез създаване на публични пространства, адаптирани към потребностите на хората и да обсъди възможни решения за оптимизиране на пешеходната среда в централната градска част на Варна.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама