Протести в Румъния за оставката на правосъдния министър

10:30, 26 фев 18 / Свят 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Демонстранти излязоха по улиците на румънските градове вчера с призиви за оставката на министъра на правосъдието. Причината за протеста този път беше решението да бъде отстранена популярната Лаура Кьовеши, която е главен прокурор на специализирано антикорупционно звено. Тя беше обвинена от министър на правосъдието Тудорел Тоадер в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

По данни на медиите, близо 4000 души са участвали в тричасовия митинг на Площада на победата в Букурещ, въпреки студа и силния снеговалеж. На това място през последната година се организираха много демонстрации в защита на независимостта на съдебната система и правовата държава.

По-малки протести се състояха в Тимишоара, Сибиу, Клуж, Плоещ, Галац и Яш.

87 000 подписа са събрани вече в подкрепа на 44-годишната Лаура Кьовеши. Петицията ще бъде предадена на президента Клаус Йоханис.

В четвъртък министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че задейства процедура по отстраняване от длъжност шефката на антикорупционната агенция Лаура Кьовеши. Той я обвини в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

Окончателно решение по казуса трябва да вземе президентът Клаус Йоханис, който определи доклада на правосъдния министър като "лишен от яснота". По-рано Йоханис беше заявил, че не вижда причини за отстраняване на Кьовеши от поста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама