Цветовете ни лекуват, ако познаваме тяхната сила

19:10, 26 фев 18 / Любопитно 25 616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Научните изследвания са доказали психологическото въздействие на цветовете. Те успокояват, оживяват, стимулират, развеселяват, депресират, водят дори до агресия

Цветовете се използват за лечение от средата на 19 век и от тогава интересът към цветотерапията не отслабва. Днес има много школи за лечение чрез цветовете. Червеният цвят винаги влияе на физическото състояние, жълтият – на умственото, а сивият – на емоциите.

В Германия, Австрия и други западни държави науката за цветовете се прилага доста по-активно отколкото у нас. В Австрия класните стаи на учениците в първите класове са оцветени в портокалово или розово.
Оранжевият цвят предизвиква топлина и сигурност, а розовият – обич. Когато учениците преминат в по-горен курс и трябва да се активизира умствената им дейност, класните стаи са в жълто.

Болничните стаи също са в оранжево, защото този цвят е лечебен. Операционните зали са в син нюанс, защото това е цвета на вярата, покоя и пречистването.

"В Австрия попаднах в стая за раждане. В нея имаше легло с балдахин. Стаята беше цялата във виолетово – цветът на енергията. А срещу леглото беше поставена картина на Сикстинската Мадона с младенеца на Рафаело – картината, в която майката стъпва на облаците”, разказва д-р Светла Балтова. Тя е кардиолог по специалност, задълбочен астролог, автор на книги и съставител на поредица за учението на Петър Дънов. Води и групи, в които се обучава в паневритмията.

Според д-р Балтова традицията да се носи черно след смъртта на близък, е вредна. Човек и без друго понася болка и страдание, а като носи жалейка още по-трудно може да се върне към нормалния живот.

Основните цветове, които е дадено на хората да виждат с очите, са 7 – червен, оранжев, жълт, зелен, син, тъмносин и виолетов, и бял. Индийският духовен учител Шри Ауробиндо е описал 12 духовни цвята. Седемте видими от нашия орган на зрение цветове отговарят на цветовете на дъгата и на чакрите в тялото.


Червеният цвят е с най-голяма дължина на вълната, с него е обозначена и коренната чакра в основата на гръбначния стълб. Червеното дава жизненост. Ако човек е отпаднал, трябва да се обгради с червени цветя, да носи червени дрехи, да яде червени плодове. Не бива да се прекалява с този цвят обаче, тъй като може да предизвика агресия, а при жените – по-обилно кръвотечение.

Оранжевият цвят е лечебен, творчески, носи топлина и спокойствие. През зимата подсъзнателно предпочитаме да купим портокали, защото те ни напомнят за слънцето. С оранжев цвят е втората чакра, която е под пъпа. Ако прекаляваме с този цвят, започваме да се държим егоистично, поставяме се в центъра на света.

Жълтото е цветът на мъдростта. Има силно тонизиращ ефект върху интелекта, придава активност на ума. Петър Дънов е казал, че на земята рядко може да се срещне истински жълт цвят. Той е в лъчите на слънцето, когато се издига. За да действа добре, жълтото трябва да има блясък. А ако е прозирно, носи покой. Този цвят действа много добре на стомаха и засилва перисталтиката на червата. Жълта е третата чакра, която е при слънчевия сплит. 
Жълтият цвят се използва и за създаване на оптимистично настроение, тъй като отделя положителна вибрация. Слънчогледите могат и да усилват предвидливостта и концентрацията.

Всички сме потопени в
зеления цвят. Планетата е зелена. Той се свързва със сърцето, със сърдечната чакра. Зеленото има успокояващ, уравновесяващ и хармонизиращ ефект върху хората. Изключително е полезен за уморени очи. Най-ясният и лечебен зелен цвят виждаме напролет. Изумруденото зелено е лечебно.

Ясно синьото, небесното, усилва вярата и оптимизма. Вярата може да е както в собствените сили и качества, така и в духовното. Този цвят носи безметежност и покой. Той отговаря на гърловата чакра.

Тъмносиньото заедно с виолетовото, придават на човек решителност и сила на духа. Тези два цвята имат силно очистващ ефект.

Виолетово не се препоръчва за хора, които имат склонност към депресия, защото може да я задълбочи. Тъмносиньо-виолетовото обръща човек навътре, към по-дълбоки и по-глобални мисли. Ако се прекали с тези цветове, човек може да стане тираничен. Те отговарят на шестата чакра, която е между веждите, в основата на носа. Седмата чакра, която е на върха на главата, е бяла и се свързва с диаманта.

Бялото, в съчетание с розовото, е оптимизъм, радост и обич. Розовият цвят внася емоционален прилив на обич – да обичаме и да се оставим да бъдем обичани. Също така лекува емоционални травми, има и пряко въздействие върху сърдечната чакра.

Графитено сивото придава твърдост и задълбоченост на мисълта.

Гълъбово сивото, което се нарича още цвят на Нептун, приканва към медитация и ни извисява. Кафявият цвят се нарича още заземяващ.

Ако е
сивокафяв упътва към практично мислене, към постоянство и твърдост. Ако е златисто кафяв е свързан с растежа и с плодоносното влияние на слънцето върху Земята.

Определете един кът в дома си, в който да постави растения и плодове, които носят характерния цвят на сезона. През зимата цветовете са синьо като небето и бяло като снега. Сега можем да подредим в този ъгъл ябълки, дюли, прошарени и жълти листа, кестени, съветва д-р Балтова.

Психологията на цветовете се ползва както в медицината, така и в маркетинга и модния бизнес.

Институтът "Пантон" всяка година избира цвят на годината.
Цветът на 2017 г. беше "зеленина" - жизнено зелено с жълт оттенък, признак за желание за обновяване и възстановяване на връзката, както с природата, така и с важните за човека неща.

Цветът на 2018-а година е ултравиолетовото. Според модния свят в този цвят има повече синьо, отколкото червено, което означава "повече мисъл, мистика и духовност", но съдържа и щипка страст, която се дължи на червените полутонове.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама