ГИТ: По-чести почивки за работниците на открито заради снега

12:13, 26 фев 18 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Промяна на работното време, въвеждане на по-чести почивки, промяна на типа работа. Тези и други мерки е наложително да бъдат предприети за работниците на открито заради лошите метеорологични условия, съобщиха от ГИТ.

Заради силния вятър и обилен снеговалеж от Главната инспекция по труда съветват работодателите да организират труда на своите работници, които са на открито, съобразно зимните условия. Специалните мерки за опазване живота и здравето на трудещите се, се налагат заради прогнозата за опасно студено време през седмицата в цялата страна.

При сложни метеорологични условия - червен и оранжев код за неблагоприятни климатични явления - снеговалеж, дъжд, вятър, ниски температури, мъгла, работодателите трябва да осигурят подходящи условия на труд на своите работници. Ако се налага работа на открито, трябва да се предприемат мерки за минимизиране на риска от измръзване и застрашаване здравето на служителите.

От ГИТ съветват да се възлага работа, която е по-безопасна при дадени условия. Фирмите да осигуряват подходящо работно облекло, лични предпазни средства или средства за колективна защита (в случая такива, които предпазват от преохлаждане и измръзване). Хората да работят с помещения, които осигуряват възстановяване на топлинния баланс на организма, да имат топли напитки и т.н.

Да бъде осигурено наблюдение или средства за комуникация с работниците на открито, които са на изолирани места. Работодателите да имат готовност за оказване на първа медицинска помощ и условия за подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние.

В Наредбата за минималните изисквания за микроклимата са описани допустимите минимални и максимални стойности на температурата на въздуха в студения и топлия период на годината. Те са съобразени с лека, средно тежка и тежка физическа работа в закрити помещения.

При ниски температури оптималните стойности варират между 16 и 23 градуса. За тежък физически труд допустимите температурни разлики са - от 13 до 25 градуса.

Заради сравнително топлото за периода време досега в Инспекцията по труда тази зима са подадени единични сигнали, свързани с работа при ниски температури, които обикновено са от работещи на закрито и то в по-големи помещения, в които не е осигурено равномерно затопляне.

Липсата на измерване на температурата е сред нарушенията за факторите на работната среда, допълват от ГИТ.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама