Напрежение между ЕС и Турция в предстоящата среща във Варна

12:32, 26 фев 18 / Свят 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз заплаши да анулира срещата на високо равнище с Турция следващият месец във Варна. Причината за възникналото напрежение са турските провокации в Средиземно и Егейско море. Възникналото напрежение води началото си този месец след като турски военни кораби предотврати сондажи на италианската компания Eni SpA във води , част от гръцката част на Кипър. Тези действия наложиха релокация на плавателните съдове.

Доналд Туск заяви пред репортери в Брюксел, че действията на Турция противоречат на сключените ангажименти за добросъседски взаимоотношения. Председателят на ЕС изтъкна в изявлението си миналата седмица, че Европа е готова да си сътрудничи с турската държава, но Европейският съвет ще оцени дали са налице условия за провеждането на срещата на върха ЕС- Турция във Варна на 26 март.

Припомняме, че в началото на месеца срещата беше потвърдена от говорител на Туск. Тогава председателите на европейските институции изпратиха писмо до президента на Турция Реджеп Ердоган, в което го поканиха на среща във Варна. В текста беше посочено още, че премиерът Бойко Борисов от името на българското председателство на Съвета на Европейския съюз приема да бъде домакин на работната вечеря.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама