Общинският съвет прие новата система за прием на първокласници

13:00, 21 мар 18 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С пълно мнозинство от 45 гласа „за“ Общинският съвет прие новата система от правила за електронен прием в първи клас в училищата на територията на община Варна.   В нея са заложени няколко критерия,  най-важният от които остава близостта до учебното заведение по постоянен или настоящ адрес.

В системата първокласниците са разделени на 4 групи. В първа група попадат децата, чийто семейства повече от три години са на един и същи адрес в прилежащия район на училището. Тази уседналост почти сигурно ще гарантира прием на детето в първи клас. Във втората група влизат малчуганите, които живеят в района повече от година, но по-малко от три години, а в трета група са семействата с променен адрес през последната една година. В четвърта група са децата, които живеят извън района на училището.

Когато броят на децата в определена група е повече от местата за прием, първокласниците ще се  подреждат по допълнителни критерии.   Най-много точки   ще получават децата, чиито братя и сестри са в същото училище и/или са завършили там подготвителна група.

Системата е изцяло съобразена с изискванията на наредбата за организация на дейностите в училищното образование на ресорното министерство. Единственият критерий, който Община Варна е добавила, е поредност на желанието на родителя за прием на детето в съответното училище. Промените ще влязат в сила за учебната 2018/2019 година.


Общинските съветници дадоха също съгласието си 165 варненци да получат еднократни помощи за лечение. Общата сума, която ще бъде отпусната от местната хазна, е 40 000 лв. Други 29 000 лева ще бъдат дадени на 10 двойки с варненски двойки с репродуктивни проблеми. За инвитро процедури в общинския бюджет тази година са заделени 170 000 лева.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама