Скрипал отровен в дома си, гласи нова версия на британската полиция

07:35, 29 мар 18 / Свят 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова версия за покушението срещу Сергей Скрипал. Шпионинът вероятно не е бил отровен в заведение, а на входната врата на къщата си, обяви британската полиция. Най-високата концентрация на нервнопаралитичното вещество е открита на входната врата. Ще се направи нов обход на района, но властите подчертаха, че няма опасност за населението. 

Дипломатическата буря, която започна след шпионския скандал, набира нова сила след като вчера още няколко държави от Евросъюза и по света обявиха, че гонят руски дипломати. Руснаци станаха персона нон грата вече във 27 страни. 19 от тях са членки на ЕС. НАТО също реши да прати 7 дипломати обратно в Москва. България засега запазва баланс. 

Разумна и добре премислена – така руският посланик в София определи позицията на страната ни в скандала „Скрипал”. Анатолий Макаров твърди, че обвиненията към страната му за отравянето на Скрипал са напълно необосновани и е нарушена презумпцията за невинност.

Заместник-външният ни министър Георг Георгиев изрази надежда, че казусът ще бъде решен на масата за преговори. Подобно на България, още 8 европейски държави засега не прекратяват дипломатическите си отношения с Русия. Сред тях е Словакия, която днес прибра посланика си от Москва за консултации.

У нас дебатите около изтеглянето на руски дипломати се пренесоха в парламента. От левицата поискаха премиерът да даде обяснения пред парламента за връщането на посланик Бойко Коцев. Обединени патриоти настояват да се свика коалиционен съвет с ГЕРБ, на който да вземат окончателно решение за дипломатическите ни отношения с Русия.

Българският президент Румен Радев коментира позицията на България така: „Солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. В такива сериозни случаи са необходими неоспорими доказателства“. Той припомни, че на заседанията на Европейския съвет преди година е поискал от всички лидери на ЕС да бъдат солидарни с България по повод намесата на Република Турция в изборния процес у нас. „Такава солидарност и до ден днешен я чакамe. За съжаление не я чухме и на пресконференцията  във Варна, където бяха посочени и гръцките, и турските проблеми, но не и българските. Не това е разбирането ми за европейска солидарност“, подчерта президентът.

Попитан дали върху България не е упражнен прекомерен натиск, тъй като българската позиция се е сменяла не с дни, а с часове, и дали подобни действия ще повлияят на очакваното посещение на руския президент Владимир Путин у нас, държавният глава заяви, че тези въпроси трябва да бъдат отправени към българското правителство.

Помолен да коментира българската позиция по случая „Скрипал“, която според коалиционните партньори в управлението е балансирана, президентът отбеляза, че също смята така.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама