Защо хъркаме, докато спим?

16:10, 29 мар 18 / Любопитно 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хъркането е резултат от вибрации на меките тъкани на фаринкса, когато преминаването на въздуха е трудно. Повече от 30% от възрастното население страда от хъркане, а след 60 години – 60%.

Хъркането като звук е по-скоро социален проблем за другите, отколкото за хъркащия човек.

Но то може да е предвестник и симптом на сериозно заболяване – спиране на дишането в съня (Синдромът на обструктивна сънна апнея).


Сънната апнея е отпускане на мускулатурата на горните дихателни пътища по време на сън, вследствие на което се затруднява дишането. Изследванията показват, че хроничният кислороден недостиг може да доведе до злокачествени заболявания, както и до цироза на черния дроб.

Има няколко основни причини за хъркането.

Структурни проблеми на носа могат да причинят хъркане. Това са отклонена спрямо нормалното носна преграда или други назални проблеми.

Изключително отпуснати мускули на гърлото, които са следствие от алкохол или много успокоителни лекарства. Те водят до отпускане на мускулите около гърлото, което възпрепятства дишането.

Големи сливици и аденоиди (трета  сливица). Сливиците също могат да вибрират, ако те са по-големи от нормалното.

Хората с наднормено тегло са по-предразположени към хъркане. При тях има задебеляване на меките тъкани в основата на езика, мекото небце и небните сливици, в резултат на което се стеснява отворът на горните дихателни пътища и се затруднява дишането.

Хронично запушеният нос може да бъде също причина за хъркането.

Следните фактори също допринасят за хъркането: алкохол, недоспиване и умора, тютюнопушене, заболяване на щитовидната жлеза и др.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама