Страсти в НС за българската позиция по случая "Скрипал"

12:55, 29 мар 18 / Политика 25 577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите в парламента обсъждат какви трябва да са ходовете на кабинета по случая "Скрипал". В управляващата коалиция има разногласия по темата.

България трябва да бъде солидарна с европейското семейство, това заявиха от ГЕРБ. Цветан Цветанов посочи, че предстои да бъде взето тежко управленско решение, което е в правомощията на изпълнителната власт. Той каза също, че България не е поемала ангажимент за експулсиране на руски дипломати, предаде БНТ.

"Когато има определена заплаха за определени държави, които са развити демократични общества, и ние сме част от тези развити демократични общества, поне така аз смятам, с всички тези политически решения, които са взимани тогава, мога да ви заявя, че ние трябва категорично да застанем зад евроатлантическата общност. В противен случай България може да бъде изолирана и това няма да ни го простят всички тези български граждани, които мислят демократично и които подкрепят евроатлантическите ценности", коментира Цветанов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново заяви, че трябва да бъде свикан коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти, на който да бъде обсъдена тази тема. Той каза също, че съветва министрите и политиците да се въздържат от коментари. Сидеров се надява да не се стигне до грешни ходове като експулсиране на руски дипломати. Той съобщи, че ще търси разговор с премиера Бойко Борисов по темата.

"България трябва да има балансирана политика. Тоест да не се правят резки ходове, да не се експулсират дипломати и да се престане с тия приказки за солидарност, все едно става дума, нещо се е случило природен катаклизъм. Имаме един неизяснен случай, имаме липса на доказателства за участието на Русия, това продължава да е така. Какво решение ще вземе премиерът, неговата позиция до момента е много точна", заяви Сидеров.

От парламентарната трибуна вляво поискаха премиерът Бойко Борисов да дойде в пленарната зала, за да разясни българската позиция, както и защо е привикал за консултации българският посланик в Русия Бойко Коцев.

"Да направим едно усилие да има една по-голяма съгласуваност в действията на институциите по тази криза. Видяхме, че такова не е имало с президента, но смятаме, че народните представители трябва да бъдат информирани. По Ваша преценка, това заседание може да бъде и закрито. Ние сме особено загрижени по това, какви биха били следващите стъпки на база на информацията, която министър-председателят има, защото вчера бяха индикирани възможни следващи действия, които вече отиват отвъд тази, бихме я нарекли, сравнително умерена стъпка на фона на това, което се случва в редица други европейски страни", заяви Кристиян Вигенин, БСП за България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама