Британски депутати започват проучване за "мръсните пари" в страната

14:40, 29 мар 18 / Свят 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британските депутати започват проучване на размера на пране на пари във Великобритания, включително недвижимо имущество, закупено с руски „мръсни пари“. Това става след твърдения, че недвижимо имущество в страната на стойност 4,4 милиарда паунда е станало притежание на хора със съмнителен произход на парите, като повече от една пета от тях са руснаци, съобщава БНР. 

В момент, в който британско-руските отношения са във възможно най-ниската си точка след случая „Скрипал“, финансовата комисия към парламента започва разследване на „мръсните пари“, главно с руски произход, както и финансирането на тероризма. Председателката на комисията Ники Морган заяви, че винаги е смятала, че Великобритания, и по-конкретно пазарът за недвижимо имущество в Лондон, е предпочитано място за пране на „мръсни пари“ от чуждестранни престъпни корумпирани групировки. 

През март „Трансперънси интернешънъл“ оповести в доклад, че Лондон е редовна дестинация за руснаци със съмнителен произход на парите, които се възползват от по-свободния финансов контрол. Дънкан Хеймс, директор на британския клон на организацията, приветства решението на британските власти за разследването. Финансовата комисия ще проучи още възможните санкции и как регулирането на прането на пари засяга отделните хора, фирмите и икономиката като цяло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама