Честит празник! Цветница е!

07:05, 01 апр 18 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Православната и Католическата църква празнуват големия Господски празник Вход Господен в Ерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница. През тази година източноправославните християни празнуват в един ден с католиците, защото датите на празника съвпадат.

Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Ерусалим с палмови клонки. Той влиза в града на магаренце и е приветстван от хората с „Осанна” задето е възкресил Лазар. 

На службата в храмовете на Цветница християните държат в ръцете си осветени върбови клонки. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.

Народът нарича празника Цветница, Цветна неделя, Връбница, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета - Камелия, Калина, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.

Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие. Лазарувалите предишния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб /кукла/ и изпълняват обичая "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща.

Безмесно пролетно меню, съставено от салати, ястия с коприва, спанак, ориз, картофи или гъби, от пълнени постни чушки или домати, са чудесен избор за трапезата на Цветница. След Благовещение Цветница е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешено яденето на риба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама