1-ви април - Международен ден на птиците

08:30, 01 апр 18 25 824 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международният ден на птиците се отбелязва по целия свят от 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.

Днес продължаваме да отбелязваме тази дата, за да покажем колко красива и същевременно крехка е природата около нас и колко необходими са нашите грижи, за да я запазим и споделим с нашите деца, подчертават еколозите.

България е една от страните в Европа с най-голямо птиче разнообразие. 70% от всички видове птици в Стария континент могат да се видят и у нас – 409 вида. 26 от тях са световно застрашени. От 38 вида грабливи птици, които населяват Европа, 36 се срещат у нас. 

Част от птиците могат да се наблюдават целогодишно, включително и около нас, други са толкова редки за нашата страна, че са виждани от малцина късметлии. По
време на миграция могат да бъдат забелязани дори някои изключително интересни и нетипични за големите градове видове като черен щъркел, пчелояд, малък креслив орел и др. Птиците са индикатор за състоянието на околната среда и за качеството на живот.
 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:07, 01 апр 22

Ние сме гълъбовъди!!!
Около моите отглеждам около 5-6 двойки гургулици(свободно живеещи) и ято от 50-60 врабчета. Но за моите гълъби няма защита от хищни птици,които бяха населени безогледно.Никога не е имало,в нашата област тези породи соколи!!!Това не е нормално,да се разселват птици,които никога не са живели в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама