Бенямин Нетаняху похвали армията за убитите палестници

14:38, 01 апр 18 / Свят 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави армията, един ден след като бяха обвинени в убийството на най-малко 16 палестински протестиращи в Ивицата Газа. По думите му, военните са се погрижили за сигурността на страната. Демонстрацията се проведе на границата с Израел, която завърши и с хиляди ранени.

В събота около 70 палестинци бяха ранени, тъй като сблъсъците продължиха, макар и по-спорадично.

Израел каза, че войниците му са стреляли само в самозащита и каза, че е имало усилия от страна на палестинците да пробият оградата, която разделя Газа от останалата част на страната. Но палестинците обвиниха Израел в използването на непропорционална сила, заявявайки, че войниците са открили огън към протестиращите, които според тях не са представлявали никаква заплаха. Правозащитни групи поставиха под въпрос използването на огнестрелни оръжия от страна на израелската армия.

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш призова за независимо разследване на обстоятелствата около убитите вчера палестинци, както и дипломатическият ръководител на Европейския съюз Федерика Могерини.

Вчерашният ден беше най-кръвопролитният в израелско-палестинския конфликт от войната в Газа през 2014-та година насам. Съветът за сигурност на ООН осъди насилието след извънредно заседание,

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама