Папа Франциск: Срамувам се от състоянието на света

14:57, 01 апр 18 / Култура 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франсиск сподели в изявления, че се срамува от сегашното състояние на света. Най-големите му притеснения са за това, което бъдещите поколения ще наследят.

„Хората навсякъде трябва да се срамуват от състоянието на планетата, разрушена от разделения и войни, свят, погълнат от егоизъм, в който младите, болните, старите са маргинализирани", каза той.
Лидерът на 1.2 милиарда католици говори за осъждане на това, което "нашето поколение" оставя на младите хора.

81-годишният папа е председателствал шествието на "Велики петък" около древния Колизеум на Рим, на който присъстваха 20 000 души. След събитието папата призова за „помирение“ в Близкия Изток и отдели специално внимание на конфликта в Йемен в рамките на великденското си послание към света. „Нуждаем се от помирение в Светите земи, които в момента страдат от продължаващите конфликти, които не щадят беззащитните в Йемен и целия Близък Изток.“

Самият той поиска опрощение за множество срамни грехове, извинявайки се за онези, които търсят власт, пари, амбиция и суетност - включително католическите служители. Казвайки, че този срам може да се разглежда като "благодат" от Бога, той призова хората, включително и тези в собствената си църква, да преоткрият вярата си, че неспреведливостта може да бъде преодоляна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама