Русия и Великобритания си размениха обвинения и заплахи в ООН

08:20, 06 апр 18 / Свят 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великобритания ще съжалява заради обвиненията, които отправи срещу Русия за случая "Скрипал". Това заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя по време на откритото заседание на съвета за сигурност. Заседанието на Съвета за сигурност на ООН беше посветено на случая "Скрипал" и беше поискано от Русия. 

Постоянният представител на руската страна в световната организация Василий Небензя за пореден път отхвърли предположенията, че Москва е отговорна за атаката с неврнопаралитично вещество срещу бившия агент Сергей Скпирал и дъщеря му Юлия.

"В това мътно дело има много въпросителни. От самото начало британската страна, в лицето на такива опитни химици като премиера Тереза Мей и външния министър Борис Джонсън, заявиха, че в случая с отравянето на Скрипал, става дума за използването на някакво вещество, както и че с висока степен на вероятност то има руски произход. Това е координирана, много добре подготвена кампания. Не е случайна. Основната цел е ясна - да се дискредитира и дори делегитимизира Русия", заяви Небензя, цитиран от БНР. 

Според него, сегашната ситуация около делото " Скрипал" застрашава международната стабилност и сигурност. Той подчерта, че Великобритания "си играе с огъня и ще съжалява". "Няколко въпроса излизат на преден план. Ако говорим цинично, защо е трябвало да чакаме 8 години, за да направим това само 2 седмици преди президентските избори в Русия и няколко месеца преди световното първенство? Защо да елиминираме някой по този странен, опасен и много публичен метод?", запита Небензя.

"Трябва да заявим, че "Новичок" не е руска запазена марка, въпреки очевидното руско название. Това название беше измислено на Запад за цяла линия бойни отровни вещества, които са разработвани в редица страни, включително в САЩ и Великобритания, което не е никаква тайна за експертите", подчерта руският представител в ООН.

На заседанието Небензя подчерта, че "Русия няма никаква връзка с отравянето на Скрипал". Тя "има интерес от истината повече от всеки друг", каза той, цитиран от Франс прес. Небензя осъди, според него, една предварително подготвена кампания за дискредитиране на Русия.

Британският постоянен представител в ООН Карън Пиърс съобщи че искането на Русия за консулски достъп до Юлия Скрипал е било предадено на възстановяващата се след нападението миналия месец рускиня. "Получихме запитване от руския консул, отнесохме до го Юлия Скрипал и чакаме нейния отговор. Според международните закони британското правителство трябва да приеме много сериозно това искане, но трябва да се има предвид и мнението на Юлия Скрипал", заяви тя.

Карън Пиърс заяви още, че страната й е започнала едно от най-обстойните и сложни разследвания, водени някога. Тя на свой ред обвини Русия, че се опитва да подкопае международните институции, заели се със случая.

"Най-подходящата метафора в ситуацията е, че подпалвачът се е превърнал в пожарникар, но в конкретния случай иска да разследва собствения си пожар. Не можем да пренебрегнем случилото се в Солсбъри. Не можем да пренебрегнем факта, че Русия затваря очите за използването на химическо оръжие в Сирия и в Солсбъри. И не можем да пренебрегнем начина, по който Русия се стреми да подкопае международните институции", подчерта Пиърс.

Междувременно вчера британските власти разпространиха изявление от името на дъщерята на Сергей Скрипал - Юлия, в което се казва, че с всеки изминал ден състоянието й се подобрява. В същото време руска телевизия излъчи запис, за който се твърди, че е от разговор на Юлия с братовчедка й. В него тя казва, че баща й се чувства добре.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама