Сблъсъци на границата с Газа (ВИДЕО)

14:45, 06 апр 18 / Свят 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сблъсъци избухнаха между палестински протестиращи и израелски военни близо до оградата, разделяща палестинския анклав Газа от Израел. Там миналата седмица при прояви на насилие загинаха 19 души, а днес от раните си почина 20-и палестинец, съобщи БТА.

В района на разделителната линия палестинци подпалиха автомобилни гуми, за да намалят видимостта за разположените там израелски снайперисти. Палестински протестиращи започнаха да хвърлят камъни по израелските военни. Те пък отвърнаха със сълзотворен газ и със стрелба, при която са използвани истински патрони, според кореспондент на Франс прес.

Според говорител на израелската армия военните са стреляли предупредително, допълва ДПА. Трима палестинци са били ранени при обстрел от страна на израелската армия, съобщава пък министерството на здравеопазването на ивицата Газа, допълва агенцията.

Стотици палестинци се събират днес на различни места покрай оградата в рамките на голям палестински протест. Палестинските протестиращи искат завръщането на палестинските бежанци на земите, от които те са били изгонени или които е трябвало да напуснат след създаването на Държавата Израел през 1948 г., припомня Франс прес.

Израел предупреди, че е дал същите разпоредби за стрелба на израелските военни, като тези, дадени на 30 март, когато армията стреля с истински патрони по палестинците.

Пратеникът на Белия дом за Близкия изток Джейсън Грийнблат призова палестинските протестиращи да стоят настрана от оградата по границата с Израел и да протестират мирно, предаде Асошиейтед прес. Той каза, че САЩ осъждат лидерите и протестиращите, които призовават към насилие или изпращат протестиращи - в това число и деца - на оградата, знаейки, че те може да бъдат ранени или убити.

Службата на ООН за човешките права призова Израел да гарантира, че неговите сили за сигурност няма да използват прекомерна сила срещу палестинските протестиращи на границата на Газа и Израел, предаде Ройтерс.

Огнестрелните оръжия трябва да бъдат използвани само в краен случай и неоправданото прибягване до тяхното използване може да е равнозначно на преднамерено убийство на цивилни, което е нарушение на Четвъртата женевска конвенция, каза говорителката на службата Елизабет Тросел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама