Саудитска Арабия отваря киносалон за първи път от 35 години насам

14:33, 06 апр 18 / Свят 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитското министерство на културата и информацията подписа споразумение с американската ТВ компания AMC за откриването на 40 киносалона 15 града в Саудитска Арабия през следващите пет години. Лицензът, първият по рода си, ще позволи на една от най-големите филмови компании в света да оперира с кина в Кралството. AMC планира да открие първия си нов киносалон в саудитската столица Риад на 18 април.

Компанията подписа меморандум за разбирателство с Фонда за публични инвестиции през ноември 2017-та година, за да обсъди потенциални възможности за търговско сътрудничество. Саудитска Арабия с население от 32 милиона души, предимно на възраст под 30 години, се очаква да бъде най-големият пазар за киносалони в региона. Миналия декември Министерството на културата и информацията съобщи, че на търговските кина ще бъде разрешено да оперират в Кралство от 2018-та година за пръв път за повече от 35 години, а до 2030-та година се планира да заработят около 350 киносалона с над 2500 прожекционни екрана.

В изявление на министъра на културата и информацията Ауад бин Салих ал Ауад се казва, че предоставянето на лиценза ще осигури важни инвестиционни възможности за киноиндустрията, защото младото население е склонно да гледа любимите си филми в страната и да заплати за това. Той добави, че целта на "Визия 2030" на Кралство е да подобри качеството на живот, като предостави допълнителни възможности за отдих. Той посочи, че отварянето на кината ще спомогне за подкрепата на местната икономика и ще допринесе за създаването на нови работни места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама