Доброволци подпомогнаха жители на Северозападна България с храни и дрехи

17:30, 06 апр 18 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Миналата седмица 15 доброволци посетиха Северозападна България и помогнаха на повече от 60 за възрастни хора с пакети с храна и дрехи. Още в понеделник те решили да започнат втора кампания в помощ на хора около Монтана. За да има отчетност, хората качват всичко във Facebook групата си "Хуманитарна акция за Северна България" – снимки, касови бележки и дори извлечения от банкова сметка, съобщи БНР.

Един от организаторите - Йонка Иванова, сподели, че идеята за акцията дошла, след като неин приятел ѝ пратил клип, показващ нищетата на хората в региона.

"Мислех дълго време какво да направя и какво бих могла да направя според моите възможности и така регистрирах група във Facebook, разчитайки приятели, които ме познават, да ме подкрепят в това начинание. Добре се получи. Доста хора застанаха зад мен. Събрахме доста продукти, дрехи и обувки и решихме да ги занесем на мястото. Бяхме в Оряхово и няколко села от региона. Хората, които получиха помощ, бяха избрани от жители на самите населени места, разчитайки на тяхната преценка кой наистина е в нужда - който не получава помощи, няма близки и роднини, които да му помагат. Станахме свидетели на страхотно мизерни гледки, на нищета, на гладни детски очи, на хора, загубили всякаква надежда, на хора, които работят 14 дни за 42 лв. по общински програми и това е единственият им доход. Самите хора като ни видяха, не повярваха, че някой се е сетил за тях. Гонихме една жена, защото тя, като видя че сваляме някакви неща, хукна и каза: „Махайте се, нищо няма да подписвам“, споделя Иванова.

Иванова е разчитала на авторитета си пред приятелите, тъй като хората се страхуват от измами с дарените средства. „Всяко нещо, което пристигне при мен, се снима и се качва в групата“, гарантира тя.

Районът е „изоставен“, в него липсват работни места и хората са принудени да се изселват в по-големите градове, за да има какво да работят, разказа Иванова.

„Нямаме държава, защото държавата в момента е парламента и София и, евентуално, някой по-голям град. Всичко друго е оставено на произвола. Руши се, обрасва. Хората никой не ги пита имате ли какво да ядете. Държавата казва ние сме се погрижили, имаме програми - 14 дена работа срещу 42 лв“, отбелязва доброволката.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама