САЩ обявиха нови санкции срещу руски олигарси

17:10, 06 апр 18 / Свят 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ обявиха нови санкции срещу 38 руски физически и юридически лица, обвинени в участие в "атаките на Русия срещу западните демокрации", предадоха Франс прес и ДПА.

"Руското правителство действа в диспропорционална облага на олигарси и управляващи елити", заяви финансовият министър Стивън Мнучин. Той обвини руското правителство в "злонамерени действия по цял свят, включително с продължаващата окупация на Крим и подстрекаване на насилието в Източна Украйна".

Освен това Русия снабдява правителството на сирийския президент Башар Асад, "което бомбардира собствените си цивилни, с оборудване и въоръжение" Русия също така "се опитва да подкопава западните демокрации и извършва злонамерена кибердейност", каза Мнучин.

Седем олигарси, представени като близки на Кремъл и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант "Русал" Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов.

Санкции са наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на "Газпром" Алексей Милер, и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин. В списъка са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов и генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама