Звезден рожденик: Кейт Бланшет

09:20, 14 май 18 / Любопитно 25 1292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува актрисата Кейт Бланшет и навършва 49 години!

Катрин Елис „Кейт“ Бланшет е родена на 14 май 1969 г.

Тя е австралийска актриса и театрален режисьор. Тя е носител на две награди Оскар, три награди Златен глобус, три награди БАФТА, както и награда за най-добра актриса на 64-ия Венециански международен кинофестивал.

Кейт Бланшет е родена в Айвънхоу, предградие на Мелбърн, Австралия, дъщеря на Джун, строителен предприемач и учителка, и Робърт Бланшет, роден в Тексас старшина от американския флот, който по-късно работи като рекламен администратор. Двамата се срещат, докато корабът на бащата на Бланшет Арнеб е в Мелбърн. Когато е на 10 години Бланшет губи баща си от сърдечен удар. Тя се описва през детството си като „отчасти екстроверт, отчасти дама, останала без кавалер.“ По-големият ѝ брат Боб е инженер на компютърни системи, по-малката ѝ сестра Женевиев работи като театрален дизайнер и получава бакалавърска степен по архитектура през април 2008 г.

Бланшет посещава началното училище Айвънхоу Ийст и завършва гимназиалното си образование в Методисткия дамски колеж, където развива актьорската си страст. Тя учи икономика и изящни изкуства в Мелбърнския университет преди да напусне Австралия, за да пътува в чужбина. На 18-годишна възраст отива на ваканция в Египет. Гост в нейния хотел в Кайро я пита дали иска да бъде статист във филм и на следващия ден се намира в тълпа, даваща овации на американски боксьор, губещ от египтянин във филма Кабория. Бланшет се връща в Австралия и се мести в Сидни, където учи в Националния институт по театрално изкуство, който завършва през 1992 г. и започва кариера в театъра.

През 1996 г. Бланшет се среща с драматурга и сценарист Андрю Ъптън, за когото се омъжва на 29 декември 1997 г. Те имат трима сина: Дашиъл Джон (р. 3 декември 2001), Роман Робърт (р. 23 април 2004) и Игнейшъс Мартин (р. 13 април 2008).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама