САЩ откриват новото си посолство в Ерусалим

08:40, 14 май 18 / Свят 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Ерусалим днес се открива новото посолство на САЩ в Израел. Дипломатическата мисия, която досега беше в Тел Авив, се премества в съответствие с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

Близо 800 гости се очакват на церемонията. Сред тях обаче няма да е президентът на САЩ Доналд Тръмп. Според някои съобщения той ще направи видеообръщение. На място ще бъдат помощник държавният секретар Джон Съливан, дъщерята на Тръмп - Иванка, и съпругът й Джаред Къшнър, който е съветник в Белия дом.

Първоначално персоналът на дипломатическата мисия ще наброява около 50 души. Той ще включва сътрудници на посланика Дейвид Фридман и американски консулски служители.

Откриването на новото посолство става шест месеца след като Тръмп призна оспорвания град Ерусалим за столица на Израел. Израелското правителство посрещна решението с категорично одобрение, а палестинците, които искат източната част на Ерусалим за столица на бъдещата си държава, реагираха с възмущение. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова останалите страни да последват примера на САЩ и да преместят своите посолства.

Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство резолюция, критикуваща американския ход.

По случай днешното откриване на американската дипломатическа мисия улиците на Ерусалим са украсени с цветни лехи с дизайна на американското знаме и плакати с текст: "Тръмп направи Израел отново велик". 

На снощния прием имаше пратеници от Гватемала и Парагвай, които ще открият свои посолства в Ерусалим по-късно този месец. Присъстваха също така представители от Унгария, Румъния и Чехия, но нито един от западните страни от ЕС, което говори за разрив в блока относно хода на Тръмп за Ерусалим, отбелязва Асошиейтед прес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама