Милиардер повреди картина на Пикасо

09:50, 14 май 18 / Любопитно 25 523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският миилардер Стив Уин извади от участие в търг принадлежащия му автопортрет на художника Пабло Пикасо (1881-1973) "Моряк", за да бъде реставриран. Платното беше изложено в аукционната къща "Christie's" в Ню Йорк за 70 милиона долара.

Според информацията платното е било повредено миналия петък, не се разкриват подробности за случилото се.

През 2006 г. Уин сам повреди друга картина на Пикасо. Причина е заболяването, което се отразява на периферното зрение на милиардера. Като показвал картината на свои приятели в офиса си в Лас Вегас, случайно ударил платното с лакът, като пробил в него дупка.

След реставрацията стойността на картината се срина от 139 до 85 милиона долара.

Това накара Уин да подаде иск срещу застрахователите - лондонската "Lloyd’s". През 2013 г. големият американски финансист Стивън Коен купи тази картина от Уин за 155 милиона долара.

През февруари Уин се оттегли от поста начело на веригата казина "Wynn Resorts". Повод за това стана публикация в "Уолстрийт джърнъл" от 26-ти януари, в която го обвиха в сексуален тормоз.

Според някои оценки на експерти Пикасо е рекордьор по сума, изплатена за цяла картина, излагана на търг. Така например неговата работа "Алжирски жени, версия О" е най-скъпото произведение на изкуствот. На 11-ти май 2015 г. платното беше продадено за 179,4 милиона долара. Купувачът беше бившият катарски премиер Хамад Бен Джасим бен Джабар ал Тани. Рекордът беше бит миналата година, когато "Спасителя на света" на Леонардо беше продадена за 450 милиона долара.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама