Как да се спасим от сълзите, докато режем лук?

17:30, 14 май 18 / Любопитно 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сигурно ви се е случвало да ви потекат сълзи, докато режете лук. Какво в химията в този зеленчук ни кара да плачем и как да се предпазим? 

Лукът принадлежи към рода Allium. Между представителите на рода са много ценени зеленчуци като праз, шалот, чесън.

Когато режем лук, клетките му се разпукват. Те имат две части — една с ензими и една със сулфиди. Ензимите разрушават сулфидите и образуват сулфенови киселини, които пък се разпадат на летлив газ. Той се разсейва във въздуха и ако попадне в очите, реагира с водата и образува слаб разтвор на сярна киселина.

При рязането се получава производен газ, които достига до очите и ги дразни.

Можете да предпазите дразненето на очите при рязане лук по няколко начина.  Ето няколко полезни съвета.

Най-простия от тях е да държите главата си възможно най-далеч. Газът ще се разпръсне преди да достигне очите ви.

Може да
замразите лука в продължение на 15 минути - студът пречи на някои от летливите съединения в лука да се превърнат в газ.

Рязането под течаща вода е ефективно, макар и трудно осъществимо. По-практичен метод е да режете лук под отдушника над кухненската печка.

Накисването на лука във
вода за 15 минути работи, но лукът губи от вкуса си.

Запалете
свещ близо до дъската за рязане. Пламъкът изгаря по-голямата част от лютивите газове.

Червеният лук причинява по-малко дразнене, защото абсорбира по-малко сяра от почвата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама