Защо много топ спортисти са астматици?

09:50, 29 май 18 / Спорт 25 569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички знаем колко високи са залозите в популярните световни спортни дисциплини. Едва ли някой ще се учуди, когато разбере, че в името на победата много спортисти и треньори са склонни на какво ли не в търсенето на предимство.

Една от областите на почти винаги сигурно предимство е увеличаването на белодробния капацитет. Казано на разбираем език - кослородът е основното гориво за мускулите и ако един спортист успее да насити кръвта си с повече кислород ще има подчертано предимство.

Има рвдица медикаменти в тази посока, но естествено са забранени освен ако, спортистът не покаже медицински документ, че е астматик.

И тук се отваря кутията на Пандора. Кой найстина е астматик и кой има полза да се представи за астматик?

Последният актуален случай е с победителя в колоездачната обиколка на Италия Крис Фруум. Британецът е обект на разследване от анти допинг комисарите още след победата му във Вуелта-та миналата година. Той е един от астматиците и има право да използва легалното за астматици лекарство салбутамол, но в урината му бяха открити два пъти по-високи нива от медикамента в сравнение с разрешените.

Все още няма окончателна позиция на анти допинг властите, но Фруум е убеден, че победата му в Джиро-то е вън от всякакви съмнение, защото е проверяван многократно. "Бях подлаган на тестове всеки ден - преди и след състезанието", споделя той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама