Twitter продължава да блокира български акаунти

08:40, 29 май 18 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Twitter продължава да блокира български акаунти, тъй като ги бърка с руски спампрофили или ботове заради използването на кирилица. Това коментира технологичният журналист Илия Темелков пред "Дарик". Случващото се разгневи българската общност в социалната мрежа, а реакцията на Темелков попадна в световните медии. „Хей, Twitter, кирилицата е азбуката на поне 12 държави, които не са Русия! Хайде по-сериозно, а?“, написа журналистът в социалната мрежа.
 
От Twitter няма отговор или официално становище, което прави ситуацията още по-обидна, добави той. Според него причината е грешка в алгоритмите, породена от невнимание и вероятно незнание или незаинтересованост. Българската общност в платформата за микроблогове не е голяма, но засегнатите са предимно лидерите на мнение, посочи Илия Темелков.

Масово „скриване“ на туитове в български профили е забелязано преди две седмици, каза Илия Темелков. Индикация за блокиране на акаунта няма, но останалите потребители виждат системно съобщение, че дадена публикация не е достъпна, обясни той. Това т.нар. „сенчесто“ блокиране е изнервило българската общност в Twitter. Социалната мрежа за микроблогове няма официално становище, но преди няколко месеца публикува мерките, които предприема срещу руски спам профили и ботове.
 
„Част от нещата, които техният алгоритъм за борба с тези профили гледа, е това дали туитовете са на руски, като за целта гледа дали са написани на кирилица“, обясни Темелков.

Няма данни за блокиране на туитове в Беларус и Украйна, където също използват кирилица, което може да означава, че различните езици не се разпознават, каза Илия Темелков.

„Много интересно нещо е, че в самата платформа Twitter, подобно на Facebook, който е доста по-популярен в България, има един бутон за превод на туитовете. Когато пиша на български, моите туитове много често ги разпознава като руски, а в други случаи ги разпознава като украински. Така че може би някъде там се крие разковничето защо ни отчита като руски език в несъвършените системи за автоматичен превод“, коментира той.

Според технологичния журналист най-същественият пропуск на Twitter е липсата на обратна комуникация по случая. „Българската общност в Twitter не е толкова голяма и сигурно има повече руски ботове, отколкото български потребители. Вероятно това е причината да няма чак такова значение приоритетът на този проблем да не е толкова висок, което прави нещата още по-обидни“, допълни Илия Темелков.
 
Неприятната за българската общност ситуация обаче стана повод повече хора да разберат, че кирилицата е създадена в България.
 
„Всяко зло за добро! Много хора са изненадани, че кирилицата е всъщност българско творение, а не руско. Това е още един начин да го научат. Много хубаво е, че има медии, които обърнаха внимание на този проблем и реално дадоха гласност, че кирилицата идва от България“, посочи още той.
 
Илия Темелков добави, че засегнатите от българската общност в Twitter със сигурност са стотици. Наблюденията показват, че потърпевши са най-активните потребители, които са лидери на мнение, добави журналистът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама