Проливни дъждове и риск от наводнения в южните щати заради бурята Алберто

13:20, 29 май 18 / Свят 25 587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американските синоптици предупреждават за проливни дъждове и риск от внезапни наводнения в южните щати заради бурята Алберто, макар и отслабнала до депресия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Субтропическата буря Алберто - първата, получила име през тазгодишния атлантически сезон на ураганите, връхлетя вчера следобед крайбрежието на щата Флорида и отслабна до депресия през изминалата нощ с навлизането си навътре в сушата. Въпреки това метеоролозите смятат, че все още е способна да предизвика внезапни наводнения през следващите часове и дни, докато обширната валежна система се разпростира над Алабама и големи райони от щатите Джорджия, Тенеси и Северна и Южна Каролина.

Властите не съобщават за преки жертви на стихията, но в Северна Каролина губернаторът на щата Роюй Купър призова жителите да вземат предпазни мерки, след като телевизионен журналист и оператор загинаха вчера, отразявайки пораженията в периферията на бурята.

"Северна Каролина трябва да приеме сериозно Алберто. Призовавам всички да следят прогнозите, предупрежденията и информациите за пътната обстановка, особено в западната част на щата, където се очаква още по-проливен дъжд", каза губернаторът.

Между 10 и 25 см дъжд се очакват във Флорида, Алабама и западна Джорджия, а изолирани порои до 30 см са възможни на отделни места, докато депресията се придвижва към долината на река Тенеси днес и към долината на река Охайо и района на Големите езера по-късно през седмицата.

По-рано вчера, когато САЩ отбелязват Деня на възпоменанието, Алберто предизвика големи вълни и приливи по плажовете на северния бряг на Мексиканския залив и наруши плановете на милиони американци за дългия празничен уикенд. Заради бурята бяха отменени редица възпоменателни прояви в щата Флорида.

Преди това проливните дъждове, свързани с преминаването на бурята Алберто, причиниха наводнения в Централна и Западна Куба, които прекъснаха основни пътища, срутиха един мост и парализираха работата на петролната рафинерия в Сиенфуегос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама