Светът приветства новото име на Македония

07:30, 13 юни 18 / Свят 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз и НАТО приветстваха постигнатото споразумение между Атина и Скопие за името на Македония. Позитивни реакции има и от ООН и Съединените щати.

Заради пробива в преговорите, албанският премиер определи колегите си от Македония и Гърция като "позитивни лидери". Договорът ще бъде подписан през почивните дни. 

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че гражданите на Македония ще имат последната дума за договореното име. Референдумът ще бъде проведен през есента. 

Гръцкият премиер заяви, че споразумението за Северна Македония няма връзка с гръцкото културно наследство. Според Алексис Ципрас договореното име позволява да се прави ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната.

"В споразумението, което постигнахме, за първи път се заявява, че нашите северни съседи нямат нищо общо с древната гръцка македонска цивилизация и не могат да претендират за каквато и да е връзка с нея за в бъдеще. В случай че поправката в конституцията не бъде одобрена, тогава автоматично поканата за присъединяване към НАТО ще бъде оттеглена, а преговорите за влизане в Европейския съюз няма да започнат", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Споразумението е свидетелство за многогодишна търпелива дипломация и за волята на двамата лидери Алексис Ципрас и Зоран Заев да решат спора, който засягаше региона толкова дълго време, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„Призовавам (Скопие и Атина) да финализират споразумението. Това ще постави Скопие на пътя към членството му в НАТО и ще помогне за укрепването на мира и стабилността на Западните Балкани“, допълни Столтенберг. 

„Искрени поздравления за Ципрас и Заев. Благодарение на вас невъзможното става възможно“, написа в Twitter председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

"Историческото" споразумение между Македония и Гърция "ще помогне за трансформацията на цяла Югоизточна Европа", посочи върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини. 

„Европейската перспектива на Западните Балкани, която скоро бе препотвърдена на срещата на върха в София, остава най-мощната стабилизираща сила за региона и ние имаме интереса и отговорността да се възползваме от нея по възможно най-добрия начин. Очакваме сега Съветът да подкрепи препоръките ни от 17 април за започване на преговори за членство с бившата югославска република Македония през юни“, каза още Могерини.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш прикани всички граждани в двете държави да се обединят, за да се придвижи процесът.

Споразумението за името ще допринесе за укрепването на регионалната сигурност, заяви от своя страна и говорителят на държавния департамент на САЩ.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан определи споразумението като "смело" и ползотворно за целия регион. „Очакваме всички политически актьори и в двете страни да покажат конструктивност в следващите стъпки“, предупреди Хан.

Българското външно министерство приветства постегнатата договореност, но посочи, че новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност.

МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени, се посочва в съобщението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама