Срещата на върха в Солун с решение за транспортна инфраструктура на Балканите

07:40, 05 юли 18 / Политика 25 654 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За създаването на обща компания, която да управлява международната транспортна инфраструктура на Балканите, се разбраха лидерите на България, Сърбия, Румъния и Гърция в Солун. Идеята е приходите от такси за преминаване през изграждащите се магистрали и жп връзки, свързващи четирите страни в региона, да бъдат събирани от бъдещата компания.
 
Българският премиер Бойко Борисов, както и колегите му от Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Виорика Дънчила, потвърдиха и подкрепата си за Сърбия да стане член на Европейския съюз.

До края на годината магистралата до българската граница ще бъде завършена. Това заяви сръбският президент Александър Вучич. До септември транспортните министри на четирите страни, участнички в срещата, трябва да бъдат готови и с конкретните финансови и времеви параметри на пръстен от интермодални връзки между държавите.
 
Бойко Борисов подчерта, че таксите за тях ще бъдат единни: "Не първо да направим задръстване в Балканите, като докараме целия трафик през тези инфраструктурни проекти, а едновременно с това през жп системите, които контролират транспорта, морския транспорт, речния, да направим едно гише, на което да можеш да обложиш стоката, където и да си, да имаш целия пазар, единна такса. За да можем да улесним максимум товарите и да вкараме от Азия, от Африка не мигрантите, а товарите през нашите пристанища. Така ще свържем и Варна, и Бургас, и Констанца, и Букурещ и Русе, и Александруполис, Кавала, Солун", предаде "Дарик".

"Българската и гръцката страна предложиха нещо, за което не сме говорили досега за общите приходи свързани с транспорта. Мисля, че това ще бъде доходно, ще бъде по-лесно и за четирите страни ще имаме печалби и обединени заедно ще имаме администрация. Ще има икономическа печалба за жителите на всичките страни", каза Вучич, цитиран от БНТ.

"Имате пълната наша подкрепа за присъединяване в ЕС и не само Сърбия, а всички балкански държави. В дневния ред на европейския съюз. Има важни проекти, които искаме да материализираме в сферата на енергетиката, стратегията с Дунав. Говорихме по всички тези теми и каква е важната роля, която трябва да изиграят тези държави", заяви от своя страна Дънчила.

"Никой не е очаквал, че толкова много неща ще се променят в този регион и тази инициативата ще се разшири и ще се превърне в една институция, която оформя конкретна динамика, откроява се общ начин на мисъл. Разговаряхме и за Австрийското председателство и след това Румънското председателство и приоритетите, които се поставят що се отнася до чувствителния сектор на сигурността и миграцията", каза и Ципрас.

"Ние, четирите, искаме да вдигнем Брутния вътрешен продукт, богатството и да се състезаваме къде заплатите са по-високи. Това е истинско балканско съревнование, а не кой колко танка или изтребителя е купил. Тогава ще ни се радват хората", коментира и Борисов.

Лидерите на Сърбия, България, Румъния и Гърция се разбраха да се видят отново през септември във Варна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама