Отново "Новичок" на Острова

07:30, 05 юли 18 / Свят 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мъжът и жената, които бяха намерени вчера в критично състояние в Англия, са били отровени с нервнопаралитичния агент "Новичок", потвърди британската полиция. Това е същото вещество, използвано при атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

"Тази вечер получих резултатите, които потвърждават, че двама души са били изложени на нервнопаралитичния агент "Новичок". Около 10.15 ч. сутринта в събота, 30 юни, спешна помощ е била повикана на частен адрес в Еймсбъри. 44-годишна жена е в безсъзнание и е откарана в болница. Около 3.30 часа следобед линейка е повикана на същия адрес и е установено влошено състояние на 45-годишен мъж. Двамата са в болница в Уилтшър", обяви Нийл Басу, национален координатор на британската полиция за борба с тероризма.

Първоначално медиците се усъмнили, че двойката може да е под влиянието на наркотици. Симптомите, които развили по-късно обаче наложили по-обстойни изследвания, които доказват "Новичок" - същото вещество, с което са поразени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Според полицията няма разузнавателни данни двойката да е нападната умишлено и нищо в биографиите им не предполага те да са били цел на атака. Все още не се знае как е било пренесено нервнопаралитичното вещество.

"Искам да уверя обществеността, че нито мъжът, нито жената са посещавали някои от местата, които бяха третирани след нападението на Сергей и Юлия Скрипал", уточни Басу.

Около 100 специалисти в борбата с тероризма работят по случая. Проверяват се най-малко пет места, включително парк и частна собственост в Солсбъри, аптека и църква в Еймсбъри.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама