300 000 долара за нощ в килията на Нелсън Мандела (СНИМКИ)

18:10, 05 юли 18 / Свят 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една нощ в затворническата килия, където Нелсън Мандела е прекарал 18 години от живота си, е оценена на най-малко 300 000 щатски долара. Южноафриканска неправителствена организация е организирала онлайн търг за отдаване на килията с размери 2,4 на 2,1 метра, намираща се в затвора на о. Робен, близо до Кейптаун.

Инициативата е част от честванията по повод 100 години от рождението на активиста за човешки права и първи чернокож президент на Южна Африка, кулминацията, на които ще бъде на 18 юли, пише БГНЕС.

Наддаването, което ще приключи на 16 юли, е започнало при цена 250 000 долара, но сумата бързо е набъбнала до 300 000 долара. Средствата ще отидат за благотворителност – подпомагане на затворници да получат висше образование.

Победителят в аукциона ще има честта да прекара нощта в емблематичната килия №7, а други 66 от участниците в търга ще могат да спят в други части на затвора. Съоръжението е превърнато в музей и е включено в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Инициативата бе подложена на множество критики в медиите и социалните мрежи. Организаторите получиха редица обвинения, че по този начин се подиграват на истинските затворници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама