Топлата вода разхлажда повече от студената

18:30, 05 юли 18 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Студените напитки разхлаждат през лятото. А пиенето на леденостудена вода изгаря калории, тъй като организмът трябва да я сгрее до собствената си температура - 36 градуса.

И все пак пиенето на студена вода дори в горещо време е вредно, пише 24 часа.

Вреди на стомаха

Вероятно знаете, че топлата вода разтваря порите на кожата, а студената вода ги свива. Едва ли се досещате обаче, че точно същото прави студената вода и в стомаха ви и това влошава храносмилането. Според китайската медицина, ако пиете нещо студено, докато ядете, мазнините в храната се втвърдяват, тя става лепкава, а меленето й в стомаха се забавя или спира напълно. Студената течност свива и кръвоносните съдове, което също пречи на усвояването на храната.

Вреди на далака

Според китайската медицина далакът има нужда от умерена температура, за да работи нормално. A здравият далак е нужен за предпазване от патогени и за справяне с инфекциите.

Отслабва имунитета

Пиенето на студена вода след хранене създава допълнително количество слуз в тялото и това води до отслабване на имунната система. В резултат тялото става по-податливо към настинки и зарази с вируси. Макар че този ефект е минимален, при по-слаботелесни хора пиенето на студена вода може да е проблематично.

Влошава болестите

Студената вода може да усили симптомите на астма при децата и да предизвика главоболие особено ако човек по принцип страда от мигрена.

А ето някои от ползите, които носи пиенето на вода със стайна температура или по-топла:

- По-бързо и по-добре се хидратира тялото.

- Стимулира храносмилателните ензими и така улеснява разграждането и усвояването на храната.

- Подобрява чревната перисталтика. За нея най-добре е сутрин да изпиете чаша топла вода с лимон.

- Топлите напитки разхлаждат тялото по-ефикасно от студените. Това влиза в противоречие с интуицията ви, но е факт - топлият чай е по-добър в жегите от ледената вода.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама