Иван Иванов остава начело на КЕВР

11:45, 05 юли 18 / Политика 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Иван Иванов остана на поста си като председател на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ след като мнозинството отхвърли искането на левицата за неговото предсрочно освобождаване. 

В представяне на мотивите депутатът от БСП Филип Попов посочи отказа на Иванов да провери сделката за продажбата на ЧЕЗ на дружеството "Инерком-България", каквито правомощия бяха възложени на Регулатора с последните промени в Закона за енергетиката. "Това в лицето на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов без съмнения представлява тежко, фрапантно нарушение на служебните задължения по смисъла на Закона за енергетиката", посочи Попов, съобщи БНР. 

Председателят на групата на патриотите в Народното събрание Волен Сидеров направи изказване като лидер на партия "Атака", като обяви, че подкрепя искането за оставката. В същото време той съобщи, че от "Атака" ще внесат промени в закона за енергетиката, с които да се намали съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране и да се засили отчетността на Регулатора. Сидеров настоя и да се премахнат политическите квоти в Регулатора.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев припомни, че БСП са признали в  комисията, че това е неработещ текст, след като няма изготвени  критерии, по които да се проверяват подобни сделки.

"Гласувахме го, за да ви угодим, защото вие твърдяхте, че без този текст ние ще се опитаме да развалим, да прекратим или да пуснем сделка или каквото и да е било. Още тогава казах - това беше краят на април. Два месеца и половина вие знаете, че трябва да допишете в закона критерии и не сте го направили и нарочно не сте го дописали, за да може да атакувате регулатора и да оказвате политически натиск върху него", заяви Добрев. 

От БСП отхвърлиха твърденията за политически натиск и призоваха Регулатора да изпълнява закона. 

От партия "Воля" определиха поправката в енергийния закон като "ялова" и призоваха патриотите да си внесат критериите, както са вменили правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране за проверка на енергийни и други комунални сделки. ДПС обвини политическите сили, подкрепили текст, който задължава Регулатора да се намесва в сделка между два правни субекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама