Започва Вагнеровият фестивал, посветен на „Пръстенът на нибелунга“

13:00, 05 юли 18 / Култура 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вагнерианци от Австралия, Австрия, Великобритания, Германия, Нова Зеландия, Русия, САЩ, Швеция и други страни пристигнаха за "Пръстенът на нибелунга" в София.

След забележителния си гастрол в Болшой театър в Москва, Софийската опера представя отново на родна сцена своята знакова постановка "Пръстенът на нибелунга" от Вагнер. Международната музикална критика вече даде високата си оценка за българските артисти от представленията не само в София, но и при гастролите на националната трупа в Германия и Беларус. Сега, след като и руската публика на сцената на Болшой театър можа да види и чуе българската интерпретация на "Пръстенът", в Софийската опера пристигат отново много вагнерианци, така както беше през лятото на 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 години.

Четирите оперни вечери ще съпреживеят нови поклонници на таланта на Вагнер, повечето пристигащи в България за първи път, именно заради любимия си композитор.
Всички те ще си подарят незабравими срещи с „Пръстена на нибелунга“ от Рихард Вагнер.
5 юли ( четвъртък) – „Рейнско злато“ от 18:00 ч.
6 юли (петък) – „Валкюра“ от 18:00 ч.
8 юли неделя – „Зигфрид“ от 18:00 ч.
10 юли вторник – „Залезът на боговете“ от 18:00 ч
Постановката на тетралогията е реализирана за първи път в България и на Балканите, изцяло с български оперни артисти. В нея участват солисти от ранга на: Мартин Илиев, Светозар Рангелов, Петър Бучков, Мартин Цонев, Бисер Георгиев, Даниел Острецов, Костадин Андреев, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Гергана Русекова и др.
В постановъчния екип са:
Диригент – Ерих Вехтер
Режисьор - Пламен Карталов
Художник - Николай Панайотов
Режисьор мултимедия - Вера Петрова
Мултимедия – Elektrik. me
Хормайстор - Виолета Димитрова
Художествено осветление - Андрей Хайдиняк
Музикална Подготовка - Рихард Тримборн

Директорът на Болшой театър Владимир Урин, с огромен световен авторитет, заяви: "Нямам спомен до момента да е имало такъв грандиозен проект в руските оперни театри, като този, поставен от академик Пламен Карталов.

Игор Корябин в авторитетният сайт за класическа музика Belcanto.ru пише за „Пръстенът на Нибелунга“: „Само си помислете: Руският „Болшой театър“ няма собствена постановка на този монументален опус, а за Софийската опера – за първи път на Балканите – се оказа напълно по силите да създаде такъв невероятно талантлив спектакъл.

Сергей Уваров твърди в сайта „Известия“, че малко театри по света могат да се похвалят с поставка на цялата тетралогия на Вагнер, но Софийската е забележителна.
Във в. „Свирим отначалото“ музикалният критик Сергей Бирюков отбелязва: „Тетралогията беше истински грандиозна, стилна и безумно красива!“
А Клаус Биланд в сп. „Das neue Merker“ изтъква, че тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ се превърна в съвременна емблема на Софийската опера. „В Германия, в Европа и в Русия се надпреварват да хвалят постановката на вашата Опера“, като я наричат триумф.

Нека припомним началото на Вагнеровия фестивал. В България прологът „Рейнско злато“ вижда бял свят през 2010 г., на рождения ден на композитора – 22 май. След година на сцената се появява „Валкюра“, през 2012-та –„Зигфрид“. Накрая, през 2013-та се реализира и „Залезът на боговете“, в чест на двувековния юбилей на Вагнер.
Стилистическата и езикова подготовка на певците е ръководена от изтъкнатия репетитор-консултант Рихард Тримборн. От 5 юли във Вагнеровата тетралогия ще прозвучат отново четирите опери - общо приблизително петнадесет часа - само с български певци и музиканта, при което театърът е съумял за всеки спектакъл да подготви по два „собствени“ състава.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама