Лондон покани Москва да „попълни съществени бели петна“ по случая Скрипал

12:35, 05 юли 18 / Свят 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският държавен министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс прикани Русия да даде подробности за нападението с нервнопаралитичното вещество "Новичок" срещу бившия двоен агент Скрипал и дъщеря му.

Призивът бе отправен, след като преди няколко дни двама британски граждани бяха отровени със същото вещество, предаде Ройтерс. Двамата британци са в критично състояние, както се предполага, след като случайно са били изложени на въздействието на същото това вещество.

Великобритания обвини Русия, че е отровила семейство Скрипал. Русия категорично отрича да е замесена в това.

В новия случай, двойката са британски граждани и нищо в биографиите им не подсказва да са потенциална мишена. Според британските медии, натровените са 44-годишната Доун Стърджис и 45-годишният Чарли Роули. Те са в критично състояние в болница. Засега не се знае къде и как веществото е повлияло на двойката.

Техен приятел разказва подробности от деня, преди двамата да бъдат открити в безсъзнание в жилище в град Еймсбъри, на 13 километра от Солсбъри. "Предишният ден бяхме в Солсбъри и отидохме да пийнем нещо. Бяхме в много магазини, Чарли и Доун бяха в парк и там трябва да са се заразили, защото никой друг не е отровен", разказва Сам Хобсън, цитиран от БНТ.

Полицията смята, че Чарли и Доун не биха могли да бъдат мишена на нечия атака. Има версия, че двамата са попаднали на токсина случайно. Засега никой друг не показва същите симптоми на отравяне.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама