Балет „Арабеск“ тръгва на лятно турне

20:20, 05 юли 18 / Култура 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В юбилейния си сезон, когато честват 100 години от професионалното начало на оперетата в България и 50 години от създаването на балет „Арабеск”, Музикалният театър и танцовата формация тръгват на лятно турне във Варна, Бургас и Велико Търново.

Балет „Арабеск“ гостува с най-новото си заглавие „Ромео и Жулиета“ по музика на Прокофиев и хореография на Боряна Сечанова на 6 юли в Летния театър във Варна, а на 7 юли открива програмата на фестивала на сцена „Крепост Царевец” във Велико Търново. Начало на спектаклите е от 21 часа. Трупата представя най-великата любовна история на всички времена. „Ромео и Жулиета” е модерен танцов прочит на пиесата на Шекспир. Хореографът Боряна Сечанова поставя въпросите за тогавашните и сегашните представи за любовта, за доброто, отговорността и мястото на човека в мирозданието. 

В историята на трупата постановката на Сечанова е третата среща с великата пиеса на Шекспир. През 1972 г. италианският хореограф Хуан Корели поставя „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски специално за „Арабеск“. Постановката печели наградата за съвременна хореография на VI международен балетен конкурс във Варна. През 1979 г. Маргарита Арнаудова прави своя версия на „Ромео и Жулиета“ по сюитата на Прокофиев.

На 8 юли в Летния театър във Варна и на 10 юли в Летния театър в Бургас Музикалният театър представя „Царицата на чардаша” от Калман – царицата на всички оперети. Началото на спектаклите е от 21 часа.

Диригент в Летния театър във Варна е маестра Любка Биаджони, а в Бургас – Юли Дамянов. Гостуването на постановката на Музикалния театър „Царицата на чардаша” на 10 юли в Бургас е в рамките на музикалните празници „Емил Чакъров 2018”. Режисьор на спектакъла е директорът на Оперетата Марияна Арсенова. Зрителите ще видят една класическа и в същото време модерна трактовка на оперетата на Калман, която пренася в бляскавата атмосфера на Австроунгарската империя. Модерното в нея е не само динамиката на действието, но и взаимоотношенията между героите. „Моята цел като режисьор е да докосна публиката чрез една от най-обичаните оперети в света. В „Царицата на чардаша” любовта се извисява и над най-нерешимите социални различия и конфликти”, споделя австрийският режисьор-постановчик Адриан Холендер.

На 11 юли от 19.00 часа Музикалният театър ще представи концерта „Празник на оперетата и мюзикъла“ в Държавна опера - Бургас. В него ще прозвучат най-обичаните и популярни мелодии от света на мюзикъла и оперетата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама