Мозъкът старее по-бавно, ако се чувстваме по-млади от годините си

16:10, 05 юли 18 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мозъкът старее по-бавно, ако се чувстваме по-млади от възрастта си, показва изследване на южнокорейски учени, съобщи в. "Дейли мейл", предаде БТА.

Хора, които се чувстват по-млади от годините си по паспорт, имат повече сиво вещество в мозъка си, което отговаря за слуха, емоциите, взимането на решения и самоконтрола. Те притежават и по-добри спомени, смятат се за по-здрави и са по-малко склонни към депресии.

Учените от Сеулския национален университет изследвали 68 души на възраст от 59 до 84 години с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Те попитали участниците и на каква възраст се чувстват.

Отговорите били или "По-млад съм от възрастта си", или "На възрастта, на която съм" или "По-възрастен от годините си". Учените направили тестове на участниците и за спомени и памет, за да проверят когнитивните им способности.

Избраните за експеримента трябвало да определят личностните си черти, да кажат дали изпитват симптоми на депресия и как усещат общото си здравно състояние.

Чувството на хората, че са по-стари, отколкото са всъщност, може да се дължи на загуба на сиво вещество, констатира екипът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама