През есента на 2019 г. започва работа по археологически парк в столичния "Слатина"

08:13, 18 юли 18 / Култура 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работа по разработването на археологически парк и посетителски център в столичния квартал "Слатина" ще започне през есента на 2019-а година, каза кметът Йорданка Фандъкова.

Вече пет години Столична община финансира проучванията на неолитното селище „Слатина“. Сумата до момента е около 300 хиляди лева.

Обектът е един от най-древните на Балканите. Той обхваща площ от около 30 хектара. Изявление на Столична община каза, че онези, които са живели на мястото в неолита, са създателите на първата европейска цивилизация.

Фандъкова изрази благодарност на археологическия екип, ръководен от професор Васил Николов, който проучва селището повече от 30 години.
"Историята, която разкриваме, е на 8000 години", каза тя.

„Новото от тазгодишните разкопки са следите от дървени стени от външната страна на рововете в селището“, каза професор Николов пред камера на ТВ Европа.
Уникалното е, че тези стени и ровове са били на нелогично място – вътре в селището. Археолозите ги откриват в последните години, защото къщите са били построени върху тях. Тези съоръжения не са били със защитна цел, а по-скоро от суеверие. Самите хора, живеели в това селище, впечатляват археолозите с иновативното си мислене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама