Борисов: Ако не прекратим заразата, пораженията ще са за милиони

11:25, 18 юли 18 / Политика 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов разпореди предприемането на всички мерки за дезинфекция, така че да не се допусне разпространение на чумата по дребните преживни животни у нас.
 
В началото на заседанието на кабинета той се обърна към министрите с призив да разясняват на хората защо са нужни тези мерки и какви биха били последствията от навлизането на тази болест.
 
„Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони“, каза Борисов.
 
Около милион и 300 000 са овцете и козите в страната и те са застрашени, ако заразата бъде изпусната, обясни Борисов. Другият проблем е, че след такава болест България няма да има право да изнася мляко и млечни продукти в продължение на три години.
 
„А сметнете 1,3 млн. по 190 лв. И три години след това износът е забранен. И какви са щетите след това за държавата? Лесно можем да кажем: „Оставете ги“. Но после за целия бранш следва това. Веднага подгответе стада, веднага с парите хората да могат да си вземат животни и да си напълнят малките ферми, фермички и въобще кошари. Ще платим малко, но ще дезинфекцират всичко. Колкото и да струва, сега е малко. После пораженията ще се измерват в десетки стоици милиони“, коментира Борисов.

„Всичко, което се прави по животните – няма друга нито европейска, нито световна практика. Разпореждам на министъра на земеделието Порожанов да провери как до 1990 г. в комунистическия режим се е действало в такива случаи – армията затваря, загражда и по същия начин. Аз гледам животни и знам какво е да се случи – това е като дете и разбирам хората, които страдат“, каза още премиерът.
 
Премиерът опроверга информацията, че в страната се вкарват нелегални мигранти през военните летища, и припомни, че едва 11 процента от капацитета на бежанските лагери са запълнени с настанени бежанци.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама