Китай отваря повече спортни съоръжения за широката публика

20:30, 03 авг 18 / Свят 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече първокласни спортни съоръжения, сред които стадиони и зали, ще бъдат отворени за ползване от обикновените граждани, в опит да се насърчи спортуването след китайците, съобщиха от Държавната администрация за спорт.

Оттам работят заедно с министерствата на финансите, на градското развитие и образованието, за да осигурят по-добро управление и разширят финансирането на стопанисваните от държавата стадиони, тренировъчни бази и училищна инфраструктура, така че те да бъдат достъпни за широката публика редовно.

Неотдавнашно проучване на Шанхайския спортен университет установи, че сегашното разпределение на правителствените субсидии и системата за категоризиране не създават достатъчно възможности за собствениците на спортните съоръжения да ги отварят за гражданите. „Вместо да отворят вратите за спортуващи хора и организирането на различни събития, някои от операторите на стадионите и спортни зали предпочитат да ги държат затворени заради високите операционни разходи", казва Циу Жу зам.-директор на Отдела за масов спорт към администрацията.

От 2014 г. насам правителството на Китай дава субсидии на държавните спортни съоръжения, за да се отварят да широката публика без заплащане или срещу минимална такса. Според Министерство на финансите обемът на тези субсидии през 2017 г. е бил в размер на 930 милиона юана (136 милиона долара). Те са били разпределени между 1257 спортни съоръжения, но 86% от тях са били отворени за граждани само веднъж годишно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама