Издирват общинския съветник Пейо Янков след акцията срещу групата на Митьо Очите (СНИМКИ)

14:05, 03 авг 18 25 1008 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Издирват общинския съветник Пейо Янков след спецакцията срещу група за рекет, палежи, побои и разпространение на наркотици в Бургаско. При операцията бяха арестувани 19 души, а Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, е обявен за международно издирване. Янков е обявен за общодържавно издирване. От спецпрокуратурата са категорични, че не е имало теч на информация за предстоящ арест на Димитър Желязков. Той е напуснал страната в понеделник и разследващите знаят къде се намира.

Този общински съветник все още не се е явил пред органите на досъдебното производство, независимо от това, че вчера при извършваните действия са били намерени 60 000 лева в банкова касета, имало е и наркотични вещества, както и различни количества по домовете на участниците в групата, открити са били части за автомати и бойни оръжия.

Това стана ясно от пресконференция на магистратите, на която бяха изнесени подробности около мащабната полицейска операция в Бургаско. Ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева обясни, че прокуратурата не е позволявала на Димитър Желязков - Очите да излиза от страната. 

На въпрос защо не е изчакала завръщането на Димитър Желязков в страната преди да проведе операцията, Начева каза: "Това би означавало да провалим операцията като цяло, имало е риск да изтече информация, а и целта на прокуратурата е да установи не едно лице, което е емблематично, а цяла престъпна група, за която да бъдат събрани доказателства, че е действала почти години в цялото Южно Черноморие", предаде БНР.

Групата е действала на територията на Южното Черноморие и по-концентрирано в Слънчев бряг. Тя е установявала търговски дружества, които развиват мащабен и успешен бизнес и чрез заплахи и палежи са „мотивирали“ собствениците на дружествата да заплащат „такса спокойствие“.

Лицата, които са отказвали да вършат това, са били „мотивирани“ чрез палежи на автомобили, кафе машини, нанасяне на телесни повреди и други начини“, уточни прокурор Начева, цитирана от БГНЕС.

Иззети са също и много луксозни автомобили, ползвани от групата. По домовете на участниците в групата са открити и наркотични вещества, както и части за огнестрелни оръжия.

Засега обвинения са повдигнати на девет лица, а спрямо пет от тях прокуратурата ще иска налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама